top of page
Zoeken

Inleiding


Gefeliciteerd! Je hebt waarschijnlijk een hond geadopteerd – of denkt daarover – en gaat op weg om samen een mooi leven op te bouwen. Je hond gaat bij jou een leven tegemoet zonder honger, zonder onveilige situaties, zonder geweld, zonder tralies of kettingen en met liefdevolle aandacht van jou en je gezin.

 

En toch is er ook een andere kant. Op Bali is heel interessant onderzoek gedaan. Hier lopen al duizenden jaren vrijlevende honden. Overigens leven deze honden in vrij goede omstandigheden, die niet te vergelijken zijn met die in bijvoorbeeld Oost-Europa of op Curaçao. Expats, die sinds enkele tientallen jaren op dit eiland wonen, halen soms een hond van straat. Daar leven ze in huis en in de achtertuin, net als bij ons. In het onderzoek is het leven van straathonden vergeleken met dat van huishonden. En wat bleek? De vrijlevende honden waren minder geprikkeld en minder agressief tegenover dieren en waren minder geneigd om dieren en mensen te achtervolgen dan de huishonden. Sindhoor Pangal, een bekende naam in de wereld van de straathonden in India, bestudeerde straathonden in Bangalore. Zij ontdekte tijdens haar observaties het volgende: “Ik merkte dat honden die ik bestudeerde totaal niet gestrest leken. Ze vertoonden geen tekenen van verhoogde stressniveaus in hun lichaamstaal. Bij benadering waren ze ontspannen, voorzichtig nieuwsgierig (zoals de meeste straathonden) en erg vriendelijk zodra ze realiseerden dat ik geen bedreiging was. Als ze wakker waren, leken ze het grootste deel van hun tijd door te brengen op een verhoogde plek, als ze er een konden vinden, om de wereld aan zich voorbij te laten gaan.”

 

Hoe komt het dat straathonden op Bali minder geprikkeld lijken te zijn dan de vergelijkbare huishonden? Huishonden leven in een beperkte omgeving waarin wij als mensen veel voor ze bepalen. We laten onze hond tijdens wandelingen vaak aan de lijn lopen, bepalen wanneer ze naar buiten kunnen om hun behoefte te doen, wanneer ze kunnen eten en drinken, wanneer en met wie ze contact hebben, enzovoort. Jennifer Arnold bespreekt in een van haar boeken dat honden in een omgeving leven die hen niet in staat stelt om hun eigen stress en angst te verlichten. Volgens haar is er in de moderne samenleving geen manier voor onze honden om zichzelf veilig te houden en kunnen we hen daardoor niet de vrijheid geven om aan hun eigen behoeften te voldoen.

 

Straathonden leven over de wereld in heel verschillende omstandigheden en het is het nogal een verschil of een geadopteerde hond in een drukke stad of op het platteland terechtkomt. En toch schrijven we dit boek met dit verhaal over beperking in ons achterhoofd. Het verplicht ons om te kijken naar de behoeften van onze hond, om onze hond niet te dwingen en corrigeren, maar zijn signalen te leren begrijpen om hem een veilig gevoel te geven. In dit boek gaan we steeds voor een respectvolle en liefdevolle benadering van je hond. Adoptiehonden zijn al perfect, het punt is dat wij ze in niet-perfecte omstandigheden brengen. De eerste vraag is wat ons betreft niet of je hond goed naar jou luistert, maar: luister jij goed naar je hond? Als dat in orde is, is er een basis om je hond naar jou te laten luisteren.

 

Het avontuur begint nu. Je ontdekt hoe je je nieuwe buitenlandse hond met open armen en liefde kunt verwelkomen en leer je je nieuwe huisgenoot beter kennen en goed te begeleiden. Heel veel plezier en succes!



Copyright 2024

Tekst: Michel Berendsen

Illustraties: Benjamin Koops

Eindredactie: Liselore van der Zweth


Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, geluidsband, elektronisch of op welke wijze dan ook zonder schriftelijke toestemming van de makers.

75 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page