"Wilt u mijn hond even met rust laten?"
Bijgewerkt op: 14 jul. 2021
“Wilt u mijn hond even met rust laten?” Kent u die uitdrukking? En doet u er dan ook iets mee?
Ik moest daaraan denken toen ik Red nog geen week in huis had. Ik liep met hem op een rustig pad waar honden aan de lijn moeten. Opeens komt er van ver een grote hond op Red af. Red wordt uitgebreid besnuffeld terwijl hij het doodeng vindt. De eigenaar loopt een stuk verderop en kijkt niet waar zijn hond is. Na ongeveer een minuut heeft hij in de gaten dat zijn hond niet bij hem loopt en komt hij rustig naar mij toe lopen, terwijl ik pogingen doe om de hond van ons af te schudden. Ik vraag hem beleefd of hij zijn hond bij zich wil roepen. Het antwoord: “Doe niet zo moeilijk! Hij doet toch niks?”
Een tweede voorbeeld. Red was en is een schattige hond met een hoge aaibaarheidsfactor. Dat wil er wel eens toe leiden dat mensen vooroverbuigen en hem op zijn hoofd aaien. Vaak ben ik het voor, maar ja, niet die keer met de buurman van tegen de 1.90m. Ik vroeg nog: “Wilt u niet vooroverbuigen?" Maar helaas, de buurman kon zich niet inhouden. Het koppie van Red ging omlaag, oren naar achter, oogwit verscheen. Een nare ervaring rijker.
Een laatste voorbeeld. Red is dol op mensen, maar niet in de buurt van het appartementencomplex en in het trappenhuis. Hij is waarschijnlijk een keer hard geschrokken van iemand die plotseling via de deur of lift voor hem stond. En dan is hij ook nog in de puberteit. De achterliggende emotie van zijn uitvalgedrag is angst. Via onder meer desensitatie (kortweg het minder gevoelig maken voor een bepaalde trigger) en counterconditionering (kortweg het omzetten van een negatieve associatie in een positieve) zijn we op weg om hem te helpen. Maar helaas, vandaag kwam een buurvrouw bij het appartementencomplex naar me toe lopen. Red had een vermoeiende dag achter de rug met stress van de dierenarts en begon te blaffen. Ik vroeg haar om niet tegen mijn hond te praten en nam een poging om afstand te nemen. Ze kwam echter verder naar me toe en reageerde: “Maar dan leert hij het nooit!” Ondertussen stroomde het stressemmertje over (en niet alleen dat van de hond!) en was de kans op een mooie leerervaring uitgelopen op een negatieve.
Lieve mensen, mag ik jullie verzoeken om respect te hebben voor de hondeneigenaar en de hond? Ongewenst gedrag van een hond komt lang niet altijd voort uit een onjuiste opvoeding. Als eigenaar kun je bijvoorbeeld niet altijd voorkomen dat je hond ergens van schrikt. De hond is een zelfstandig wezen met eigen emoties. Ook de puberteit en lichamelijke klachten kunnen belangrijke factoren zijn voor het ongewenste gedrag. (Inmiddels weten we wel dat een hond dit soort gedrag niet doet om de baas te worden). Je ziet op straat of waar dan ook maar een glimp van wat mensen allemaal doen om het probleem op te lossen. Wil je er rekening mee houden dat de situatie ook vervelend is voor de eigenaar én de hond? Wil je je er ook bewust van zijn dat niet elke hond zo is als jouw hond(en) en de honden die je kent? Dat je een trainingsprogramma in de war kunt schoppen als je niet reageert op een verzoek? Dat een eigenaar in zo’n situatie niet rustig de tijd kan nemen om je uit te leggen wat er aan de hand is? Dat training langer kan duren dan verwacht? Dat "quick fixes" niet de kern van het probleem oplossen? En aanvaard je mijn excuses omdat ik in dit soort situaties niet altijd even sociaal ben, maar het opneem voor mijn hond en hem zo snel mogelijk uit een benarde situatie wil halen?
Gouden regels
1. Loop niet recht op een hond af.
2. Staar een hond niet aan.
3. Een geel lintje of sleeve aan de halsband, het tuigje of de riem geeft aan dat afstand houden tot de hond gewenst is.
4. Houd afstand als een hond onrustig wordt.
5. Wil je een hond aaien, vraag dan eerst toestemming. Benader de hond van opzij en kniel eventueel. Aai de hond rustig aan de zijkant van de nek of op de borst.
6. Volg een vriendelijk verzoek van een hondeneigenaar zonder “Ja, maar…” op.
En als je zelf een hond hebt:
7. Laat je hond niet loslopen in een gebied waar dat niet is toegestaan.
8. Loopt de andere hond aan de lijn – waar dan ook – zorg dan dat je hond bij je blijft. Je kunt je hond ook even aan de lijn klikken.
Simpele regels toch? Het zijn er maar acht. En ze maken het voor mens en hond zoveel fijner! Alvast hartelijk dank voor je medewerking.
En voordat ik het vergeet... Ik wens iedereen een fijn etensmaal met stukjes spek en voor de hond lekkere brokken en zo.

Dit artikel is geschreven door Michel Berendsen van de Zwerfhondenschool. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.