top of page
Zoeken

Wat we van zwerfhonden kunnen leren bij uitvalgedrag

Bijgewerkt op: 11 dec. 2022

"Mijn hond valt uit naar andere honden. Hoe kan dat, want toen hij zwerfhond was en in het asiel zat, leefde hij met andere honden samen? Dat ging goed."

Deze vraag hoor ik vaak. En ik begrijp deze vraag ook heel goed. Eigenaren hebben soms via de stichting video's gezien van hun hond tussen andere honden en daarmee het beeld gekregen dat deze hond dus ook bij hen 'sociaal' zal zijn naar andere honden. Sommige stichtingen noemen dat ook in hun teksten. Maar, waarom is dat niet altijd het geval?



Overleven

Sindhoor Pangal is een Indiase hondengedragsdeskundige. Zij onderzoekt het gedrag van zwerfhonden. In 2020 schreef ze dat zwerfhonden vaak niet uitvallen naar mensen en andere honden, ook niet als ze trauma's hebben opgelopen. Ook al is een hond door een mens geslagen, hij zal toch in zijn nabijheid zijn, omdat de mens hem eten geeft. Zonder contact met de mens is er geen eten en dus geen kans op overleven.


Stress

Een zwerfhond die goed kan omgaan met situaties die hij tegenkomt en in een omgeving leeft waar hij geen 'extreme' gebeurtenissen meemaakt, heeft volgens Pangal vaak minder stress dan een huishond.


Controle

We eisen veel van onze huishond. Hij móet op allerlei momenten iets van ons, zoals meelopen aan de lijn, naar zijn mand, mee op vakantie. Een aantal eigenaren stelt nogal eens eisen aan hun hond waar hij niet aan kan voldoen. Hun hond moet direct op cue komen, terwijl ze hem dat niet goed hebben geleerd. En als de hond dan later komt, krijgt hij gemopper over zich heen. Of de hond wordt van de bank getrokken, omdat hij dat niet mag. Maar is hem dat wel geleerd?


Een huishond kan een heleboel dingen niet zelf bepalen. Meestal bepalen wij de momenten van uitlaten, waar we hem uitlaten, welke richting we oplopen en hoe snel we lopen. Een zwerfhond kan tot op zekere hoogte zelf bepalen wanneer, hoe, in welk tempo en of hij een andere hond benadert. Bij de huishond is de controle vaak bij de eigenaar, al dan niet met druk door dwang of beloning.


Invloed van de eigenaar

Pangal zag dat zwerfhonden al reageren op minimale veranderingen in de lichaamstaal van mensen. Als we naar voren of naar achter buigen, onze ademhaling sneller of minder snel gaat onze pupillen wijder of nauwer worden, heeft dat invloed op de hond. En niet alleen dit. Denk bijvoorbeeld ook aan intonatie in de stem en gezichtsuitdrukking.


Voor de huishond kan (spanning op) de lijn enorm van invloed zijn op zijn gedrag, en nog belangrijker: zijn onderliggende emotie.


De hond is een teamplayer

Een hond gaat vaak veel verder dan hij durft. Waarom? Omdat hij een teamplayer is en graag voor en met jou iets goed doet.


Wat we van zwerfhonden kunnen leren...


Hiervoor las je dat een zwerfhond vanuit overleving vaak niet uitvalt. Maar er zijn ook andere redenen, die bijna allemaal te maken hebben met het gevoel van controle bij de hond en de interactie met de mens. Wat kunnen we daarvan leren?

  • Nederland en België zijn enorm drukke landen. Je hond wordt blootgesteld aan enorm veel prikkels, die hem mogelijk veel stress opleveren. Kijk hoe je deze prikkels kunt verminderen/vermijden en hoe je zijn stressemmer kunt legen.

  • Je hond tijdens het wandelen vaak commanderen kan voor je hond heel stressvol zijn, zeker als je hond de omgeving al heel spannend vindt. Trekt je hond veel aan de lijn, dan is het artikel 'Mijn hond trekt aan de lijn' interessant voor je.

  • Geef je hond tijdens de wandeling méér controle door op rustige plekken te wandelen met een lange lijn met goede lijnvaardigheden (te leren op de Zwerfhondenschool). Let op stressignalen en kies ervoor om op tijd over te steken of om te draaien.

  • Vermijd honden in situaties die je hond niet aankan. Zet je hond ook niet met voertjes onder druk om verder te gaan.

  • Een wandeling waarbij je hond bepaalt welke richting hij op mag lopen is voor je hond niet alleen leuk, maar ook heel fijn, omdat hij zelf mag bepalen waar hij naartoe wil en durft. Je kunt hiervoor een cue ('commando') gebruiken. Zeg bijvoorbeeld bij zo'n wandeling 'Bepaal maar!' De eerste keren zal je hond nog niet weten wat het betekent, maar na een aantal keren wel. Mijn hond weet vaak precies waar hij naartoe wil als ik zeg: 'Waar wil je naartoe? Jij mag het zeggen!' We zijn vaak op de dijk beland en één keer zelfs in de trein. Verrassende avonturen, toch? Je begrijpt dat niet elke wandeling er zo uitziet en dat hoeft natuurlijk ook niet.

  • Kijk naar de signalen die jij afgeeft als je een andere hond tegenkomt. Trek je de lijn strak als er een andere hond aankomt of houd je je adem in, dan kunnen dat voor je hond extra signalen zijn dat de situatie spannend wordt/is. Bewustwording en ademhalingsoefeningen voor en tijdens de wandeling kunnen helpen.


Aan de slag

Uitvalgedrag is een serieus probleem. Het kan gevaarlijke situaties opleveren, het is heel lastig voor jou en je hond en je hond kan dit doen omdat hij de situatie levensbedreigend vindt. Ik heb veel ervaring met uitvalgedrag en help je graag verder.


Wil je met mij op zoek naar de beste weg? Kies dan voor een persoonlijk gesprek via Eerste hulp bij je hond.



Dit artikel is geschreven door Michel Berendsen van de Zwerfhondenschool. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.


#uitvallen #uitvalgedrag #reactiviteit #blaffennaaranderehonden #buitenlandsehond #zwerfhond #adoptiehond

1.866 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page