top of page
Zoeken

Wandelen met je kersverse adoptiehond uit het buitenland

Bijgewerkt op: 21 jul. 2022

Je hebt net een adoptiehond uit het buitenland gekregen. Fantastisch natuurlijk! En wat is dan leuker om samen eropuit te gaan en een stuk te wandelen?

Het is heel begrijpelijk dat je als dolblije eigenaar al na een paar dagen een eind met je hond wil gaan wandelen. Dat is alleen niet zo verstandig. Je hond is in een totaal nieuwe omgeving terechtgekomen met veel nieuwe prikkels. Hij heeft de tijd nodig om aan deze prikkels te wennen. Veel honden zijn de eerste weken ook nog angstig.

8 tips 1. Lijn je hond dubbel aan met een halsband en een anti-ontsnappingstuig om te voorkomen dat je hond ontsnapt als hij schrikt. Een aantal stichtingen stelt dit verplicht. Helaas zijn er nog steeds incidenten waarbij honden in de eerste periode in Nederland ontsnappen, omdat ze bijvoorbeeld ergens van schrikken. Een gewoon tuig is niet voldoende, omdat de hond daar vaak achterwaarts uit kan glippen. Je kunt ervoor kiezen om de lijn naar het anti-ontsnappingstuig te verbinden aan een heupgordel. Mocht je een keer per ongeluk (van schrik) de lijn loslaten, dan zit je hond altijd nog met deze lijn vast aan de heupgordel. Let bij een anti-ontsnappingstuig op dat de eerste band niet strak onder de oksel zit en bij reuen de tweede band niet de penis raakt. Voorkom bij dubbele aanlijning dat er spanning op de lijn met de halsband komt te staan. Ook de hals is een kwetsbaar gebied. Vind je hond het anti-ontsnappingstuig niet prettig? Kijk naar een comfortabel, gevoerd anti-ontsnappingstuig. Werkt dit niet of vind je hond het anti-ontsnappingstuig eng? Overleg dan met de stichting of een deskundige over een alternatief.


2. Sommige stichtingen stellen de eerste (twee) weken ook een gps-tracker verplicht. Dit is een verstandige aanvullende maatregel, ook in de eerste periode nadat je van een anti-ontsnappingstuig naar een tuig bent overgestapt. Let bij de aanschaf op het bereik van de tracker. Sommige hebben slechts een bereik van 10 tot 15 meter. Dat is veel te weinig.