Zoeken

Wandelen met je kersverse adoptiehond uit het buitenland

Bijgewerkt: 13 okt 2020

Je hebt net een adoptiehond uit het buitenland gekregen. Fantastisch natuurlijk! En wat is dan leuker om samen eropuit te gaan en een stuk te wandelen?

Het is heel begrijpelijk dat je als dolblije eigenaar al na een paar dagen een eind met je hond wil gaan wandelen. Dat is alleen niet zo verstandig. Je hond is in een totaal nieuwe omgeving terechtgekomen met veel nieuwe prikkels. Hij heeft de tijd nodig om aan deze prikkels te wennen. Veel honden zijn de eerste weken ook nog angstig.

8 tips 1. Lijn je hond dubbel aan met een halsband en een anti-ontsnappingstuig om te voorkomen dat je hond ontsnapt als hij schrikt. Een aantal stichtingen stelt dit verplicht. Helaas zijn er nog steeds incidenten waarbij honden in de eerste periode in Nederland ontsnappen, omdat ze bijvoorbeeld ergens van schrikken. Een gewoon tuig is niet voldoende, omdat de hond daar vaak achterwaarts uit kan glippen. Anderzijds is een anti-ontsnappingtuig ook niet de ideale oplossing. De extra band bij een anti-ontsnappingstuig zit vaak achter de ribbenkast, waardoor deze pijnlijk kan zijn en schade kan opleveren. Veiligheid vooropstellen is het beste, dus gebruik een anti-ontsnappingstuig en halsband zolang als nodig en schakel daarna over naar een goed tuig. Voorkom bij dubbele aanlijning dat er spanning op de lijn met de halsband komt te staan. Ook de hals is een kwetsbaar gebied.


2. Sommige stichtingen stellen de eerste (twee) weken ook een gps-tracker verplicht. Dit is een verstandige aanvullende maatregel, ook in de eerste periode nadat je van een anti-ontsnappingstuig naar een tuig bent overgestapt. Let bij de aanschaf op het bereik van de tracker. Sommige hebben slechts een bereik van 10 tot 15 meter. Dat is veel te weinig.

3. Zorg ervoor dat je de chipregistratie zo snel mogelijk op jouw naam laat zetten via NDG.

4. Maak korte wandelingen. Wandel de eerste dagen 5 tot 10 minuten of laat je hond alleen in de achtertuin uit als wandelingen nog te spannend zijn. Bouw de wandelingen langzamerhand uit en let op wat je hond aankan.

5. Maak de eerste weken de wandelingen in een zo rustig mogelijke omgeving. Natuurlijk moet je hond socialiseren (op een sociale manier met mensen dieren omgaan) en habitueren (wennen aan prikkels zonder erop te reageren), maar het is belangrijk dat je dit langzaam opbouwt en ervoor zorgt dat je hond positieve indrukken opdoet. Na de eerste weken kun je je hond langzamerhand in drukkere omgevingen uitlaten.

6. Laat je hond tijdens het wandelen veel snuffelen. Op die manier kan hij informatie opdoen over zijn omgeving en voelt hij zich veiliger.

7. Een wandeling gaat niet om de afstand. Laat je hond liever een tijdje snuffelen op één plek dan een stuk verder lopen zonder de hond de tijd te geven om voldoende informatie te verwerken.

8. Als je hond bijv. een auto, fiets, een man met een paraplu of iets anders spannend vindt, forceer hem dan niet om erlangs te gaan. Je kunt beter even de andere kant oplopen. Is de afstand groot genoeg, dan kun je hem rustig laten kijken en noemen wat hij ziet.

Veel plezier met je nieuwe gezinslid!Dit artikel is geschreven door Michel Berendsen van de Zwerfhondenschool. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.

339 keer bekeken

06 29 50 72 17

  • Facebook Social Icon
  • Twitter

©2019 by Michel Berendsen