Wandelen met je kersverse adoptiehond uit het buitenland
Bijgewerkt op: 21 jul. 2022
Je hebt net een adoptiehond uit het buitenland gekregen. Fantastisch natuurlijk! En wat is dan leuker om samen eropuit te gaan en een stuk te wandelen?
Het is heel begrijpelijk dat je als dolblije eigenaar al na een paar dagen een eind met je hond wil gaan wandelen. Dat is alleen niet zo verstandig. Je hond is in een totaal nieuwe omgeving terechtgekomen met veel nieuwe prikkels. Hij heeft de tijd nodig om aan deze prikkels te wennen. Veel honden zijn de eerste weken ook nog angstig.
8 tips 1. Lijn je hond dubbel aan met een halsband en een anti-ontsnappingstuig om te voorkomen dat je hond ontsnapt als hij schrikt. Een aantal stichtingen stelt dit verplicht. Helaas zijn er nog steeds incidenten waarbij honden in de eerste periode in Nederland ontsnappen, omdat ze bijvoorbeeld ergens van schrikken. Een gewoon tuig is niet voldoende, omdat de hond daar vaak achterwaarts uit kan glippen. Je kunt ervoor kiezen om de lijn naar het anti-ontsnappingstuig te verbinden aan een heupgordel. Mocht je een keer per ongeluk (van schrik) de lijn loslaten, dan zit je hond altijd nog met deze lijn vast aan de heupgordel. Let bij een anti-ontsnappingstuig op dat de eerste band niet strak onder de oksel zit en bij reuen de tweede band niet de penis raakt. Voorkom bij dubbele aanlijning dat er spanning op de lijn met de halsband komt te staan. Ook de hals is een kwetsbaar gebied. Vind je hond het anti-ontsnappingstuig niet prettig? Kijk naar een comfortabel, gevoerd anti-ontsnappingstuig. Werkt dit niet of vind je hond het anti-ontsnappingstuig eng? Overleg dan met de stichting of een deskundige over een alternatief.
2. Sommige stichtingen stellen de eerste (twee) weken ook een gps-tracker verplicht. Dit is een verstandige aanvullende maatregel, ook in de eerste periode nadat je van een anti-ontsnappingstuig naar een tuig bent overgestapt. Let bij de aanschaf op het bereik van de tracker. Sommige hebben slechts een bereik van 10 tot 15 meter. Dat is veel te weinig.
3. Zorg ervoor dat je de chipregistratie zo snel mogelijk op jouw naam laat zetten via NDG.
4. Begin in de tuin of op het balkon. Het is heel gebruikelijk dat je dit minimaal een week tot een aantal weken doet. Zorg ervoor dat je hond niet kan ontsnappen. Houd het kort. Als je hond het tuig, de halsband en de lijnen eng vindt en je tuin goed omheind is, kun je je hond los laten lopen. Laat je hond rustig wennen aan het tuig, de halsband en de lijnen. Pas als je hond gewend is aan aan het lopen aan de lijnen in de tuin en weinig spanning ervaart, bouw je het wandelen langzamerhand uit met heel kleine stukjes buiten de tuin. De eerste wandeling buiten de deur is bijvoorbeeld niet verder dan de oprit. Gaat je hond stilstaan om alles in zich op te nemen, geef hem dan de tijd. Sprint je hond terug naar huis, dan is dat meestal een teken dat het nog te spannend is. Ga dan terug naar de tuin. De volgende stappen zijn erg klein. Loop steeds een klein stukje verder totdat je een vast blokje om hebt. Dit blokje kun je dan weer verder uitbouwen. De manier van opbouwen hangt uiteraard erg af van waar je woont en natuurlijk ook van je hond. Het belangrijkste is dat je merkt dat je hond niet te veel spanning ervaart.
5. Maak na de start in de tuin of op het balkon de wandelingen in een zo rustig mogelijke omgeving. Natuurlijk moet je hond socialiseren (op een sociale manier met mensen en dieren omgaan) en habitueren (wennen aan prikkels zonder erop te reageren), maar het is belangrijk dat je dit langzaam opbouwt en ervoor zorgt dat je hond positieve indrukken opdoet. Daarna kun je je hond langzamerhand in drukkere omgevingen uitlaten.
6. Laat je hond tijdens het wandelen veel snuffelen. Op die manier kan hij informatie opdoen over zijn omgeving en voelt hij zich veiliger. Bovendien heeft snuffelen een kalmerende werking.
7. Een wandeling gaat niet om de afstand. Laat je hond liever een tijdje snuffelen op één plek dan een stuk verder lopen zonder de hond de tijd te geven om voldoende informatie te verwerken.
8. Als je hond bijv. een auto, fiets, een man met een paraplu of iets anders spannend vindt, forceer hem dan niet om erlangs te gaan. Je kunt beter even de andere kant oplopen. Is de afstand groot genoeg, dan kun je hem rustig laten kijken en noemen wat hij ziet.
Een goed begin...
Natuurlijk wil je met je hond een goede start maken. Van een goede start heb je later veel plezier. En nu ook even een directe vraag: hoeveel kennis en ervaring heb je met een buitenlandse hond om die goede start en te kunnen maken?
Met de challenge De eerste 100 dagen met je buitenlandse hond begeleid ik je op weg naar een mooie toekomst met je hond. Onderwerpen als wandelen, wennen aan alleen zijn, zindelijkheid, hoe leer je je hond iets aan, gezondheid... Ze komen allemaal aan bod. Gun jou, je hond en je naasten het beste en schrijf je nu in voor deze leerzame challenge.

Dit artikel is geschreven door Michel Berendsen van de Zwerfhondenschool. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.
#buitenlandsehond #adoptiehond #buitenland #honduitbuitenland #wandelen #uitlaten #antiontsnappingstuig #veiligheidstuig