Waarom een hondenschool voor adoptiehonden uit het buitenland?
Bijgewerkt op: 4 mei 2022
Welkom op de website van de Zwerfhondenschool.
“Ik geloof dat ik jou kan helpen als je een bewuste keuze hebt gemaakt om een hond uit het buitenland een ‘gouden mandje’ te geven. Samen werken we aan het vertrouwen tussen jou en je hond en maken we veel plezier, zodat jullie goed met elkaar leren communiceren en een fijn team worden.”

Redenen voor een hondenschool voor adoptiehonden uit het buitenland
In deze paragraaf geef ik vijf redenen waarom ik een hondenschool voor adoptiehonden uit het buitenland heb opgericht.
1. Achtergrond Honden uit het buitenland hebben verschillende achtergronden. Sommige honden zijn in een gezin opgegroeid en daarna op straat gezet of in een asiel geplaatst (komt vaak voor in Spanje), andere honden komen bijna rechtstreeks van de straat na een lange reis bij jou in huis en weer andere honden hebben eerst in een Nederlands opvanggezin gezeten. En zo zijn er nog meer varianten. Hoe dan ook, de achtergrond van jouw buitenlandse hond is anders dan die van bijvoorbeeld een pup van acht weken van een betrouwbare fokker. Als de pup op de leeftijd van acht weken bij de nieuwe eigenaar komt, is hij volop in de secundaire socialisatiefase, die aangegrepen kan worden om hem allerlei positieve associaties te laten opdoen met zijn omgeving, de eigenaar en het gezin. Jij hebt je buitenlandse hond op een minimale leeftijd van vijftien weken gekregen. De primaire én secundaire socialisatiefase zijn voorbij. In deze periode heeft hij in het buitenland misschien geen kennisgemaakt met auto’s, verschillende soorten mensen, allerlei voorwerpen, etc. Hij heeft mogelijk nog nooit in een huis geleefd. En misschien heeft hij juist wel negatieve associaties opgedaan, waardoor hij bijvoorbeeld bang is voor (bepaalde) mensen. Wat er in het buitenlandse verleden is gebeurd, weet je vaak niet. Dat maakt het soms lastiger of in ieder geval anders om erop in te spelen.
De Zwerfhondenschool heeft een speciaal gewenningstraject op maat. De eerste maand moet je hond nog heel erg wennen en word je (als je dat wenst) online begeleid. Na een maand starten we rustig met privé-lessen, waarna het programma op het tempo van de hond en jou wordt uitgebreid. Vraag ook eens naar de socialisatiewandelingen!
Om je extra te ondersteunen in deze periode heb ik twee artikelen geschreven: "Een kersverse adoptiehond in huis? Neem een maand vrij!" en "Wandelen met je kersverse adoptiehond uit het buitenland". Ook geef ik regelmatig de webinars "De eerste weken met je adoptiehond uit het buitenland" en "Lichaamstaal en gedragselementen". Kijk daarvoor op de homepage bij "Activiteiten".
2. Stress
Stress is bij veel adoptiehonden uit het buitenland een belangrijk issue. Als de moeder van je hond op straat heeft geleefd of zich in een andere onrustige situatie bevond tijdens de zwangerschap, dan is haar stress van invloed op jouw hond. De zogenaamde stressemmer van jouw hond is sneller gevuld. Jouw hond heeft mogelijk ook een stressvol verleden op straat of in een asiel gehad. Hij is vaak na een (lange), spannende reis naar Nederland gekomen in een totaal nieuwe omgeving. Ook dit leidt tot extra stress, waardoor stressreductie zeker in de eerste periode maar ook vaak daarna een belangrijk issue blijft.
In het gewenningstraject en groeitraject van de Zwerfhondenschool wordt aandacht besteed aan vermindering van stress met snuffelwandelingen, hersenwerk en bewuste aanraking. Ook geef ik regelmatig het webinar "Stress bij adoptiehonden uit het buitenland".
Voor sommige honden levert een les met andere honden veel stress op. Daarom biedt de hondenschool naast groepslessen met maximaal vier honden ook duolessen en privélessen aan.
Ook kun je het artikel "Leeg de stressemmer!" lezen voor meer informatie.
3. Eenheid door verscheidenheid
Ik heb al genoemd dat de achtergrond van honden uit het buitenland zeer verschillend kan zijn. Misschien is de verscheidenheid wel net zo groot als die tussen Nederlandse honden (van broodfokker, asielhond, betrouwbare fokker, enz.). Toch zijn er ook veel overeenkomsten tussen adoptiehonden uit het buitenland. In het vorige punt noemde ik stress. Bij buitenlandse honden komt bijvoorbeeld ook regelmatig/vaker angst voor mannen, angst voor smalle gangen en kleine ruimtes en moeite met spelen voor. (Deze lijst is niet volledig).
In mijn artikelen besteed ik aandacht aan specifieke zaken rond adoptiehonden uit het buitenland.
4. Voorlichting
Op Facebook en websites van stichtingen kun je prachtige foto’s en video’s vinden van schattige buitenlandse honden die met smart wachten op een baasje met een “gouden mandje”. Veel mensen smelten voor een schattig koppie, maar niet iedereen is zich ervan bewust wat het opvoeden van een adoptiehond uit het buitenland inhoudt en hoe je je hond goed opvoedt. Vaak is er ook onvoldoende kennis welke stichtingen en personen betrouwbaar zijn en gaat iemand af op één bericht met informatie en foto’s.
Gelukkig zijn er stichtingen die zeer betrouwbaar zijn, strenge procedures hebben en uitstekende voorlichting geven of deze verder willen ontwikkelen, zoals stichting CARF (Curaçao Animal Rights Foundation), partner van de Zwerfhondenschool.
In de social media besteed ik regelmatig aandacht aan voorlichting en er komt zelfs een podcast aan.
Belangrijke punten
1. De Zwerfhondenschool is een hondenschool voor alle adoptiehonden uit het buitenland: van honden met een lang zwerfverleden tot honden die als pup bij een gezin in het buitenland zijn opgegroeid en daarna op straat zijn gezet of in een asiel (shelter) aldaar zijn geplaatst.
2. Zou elke hond naar een speciale hondenschool voor adoptiehonden uit het buitenland moeten gaan? Nee hoor, dat hoeft niet. Kies vooral de hondenschool uit waar jij en je hond zich prettig voelen. Waar jouw hond niet angstig is en weinig stress ervaart, waarbij jij en je hond positief worden benaderd en begrip is voor eventueel ongewenst gedrag van je hond, zowel van de instructeur als de medecursisten. De Zwerfhondenschool staat voor een persoonlijke, welzijnsgerichte aanpak met oog voor jou en je hond.
Is de Zwerfhondenschool iets voor jou?
Vond je dit verhaal inspirerend en ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk hieronder het traject en schrijf je in voor Eerste huip bij je hond.

Dit artikel is geschreven door Michel Berendsen van de Zwerfhondenschool. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.