Zoeken

Waarom een hondenschool voor adoptiehonden uit het buitenland?

Bijgewerkt: 15 mei 2020


Welkom op de website van de Zwerfhondenschool.

“Ik geloof dat ik jou kan helpen als je een bewuste keuze hebt gemaakt om een adoptiehond uit het buitenland een ‘gouden mandje’ te geven, maar merkt dat dat niet altijd lukt. Samen werken we aan het vertrouwen tussen jou en je hond en maken we veel plezier, zodat je hond betrouwbaarder wordt en goed naar je luistert.”


Redenen voor een hondenschool voor adoptiehonden uit het buitenland

In deze paragraaf geef ik vijf redenen waarom ik een hondenschool voor adoptiehonden uit het buitenland heb opgericht.


1. Achtergrond Adoptiehonden uit het buitenland hebben verschillende achtergronden. Sommige honden zijn in een gezin opgegroeid en daarna op straat gezet of in een asiel geplaatst (komt vaak voor in Spanje), andere honden komen bijna rechtstreeks van de straat na een lange reis bij jou in huis en weer andere honden hebben eerst in een Nederlands opvanggezin gezeten. En zo zijn er nog meer varianten. Hoe dan ook, de achtergrond van jouw buitenlandse hond is anders dan die van bijvoorbeeld een pup van acht weken van een betrouwbare fokker. Als de pup op de leeftijd van acht weken bij de nieuwe eigenaar komt, is hij volop in de secundaire socialisatiefase, die aangegrepen kan worden om hem allerlei positieve associaties te laten opdoen met zijn omgeving, de eigenaar en het gezin. Jij hebt je buitenlandse hond op een minimale leeftijd van vijftien weken gekregen. De primaire én secundaire socialisatiefase zijn voorbij. In deze periode heeft hij in het buitenland misschien geen kennisgemaakt met auto’s, verschillende soorten mensen, allerlei voorwerpen, etc. Hij heeft mogelijk nog nooit in een huis geleefd. En misschien heeft hij juist wel negatieve associaties opgedaan, waardoor hij bijvoorbeeld bang is voor (bepaalde) mensen. Wat er in het buitenlandse verleden is gebeurd, weet je vaak niet. Dat maakt het soms lastiger of in ieder geval anders om erop in te spelen.


De Zwerfhondenschool heeft een speciaal gewenningstraject, waarbij de eerste maand niet de hond maar de eigenaar (liefst met hele gezin) naar de school komt om de hond beter te begrijpen en te begeleiden. Na een maand starten we rustig met privé-lessen, waarna het programma op het tempo van de hond en eigenaar wordt uitgebreid.

Om je extra te ondersteunen in deze periode heb ik twee artikelen geschreven: "Een kersverse adoptiehond in huis? Neem een maand vrij!" en "Wandelen met je kersverse adoptiehond uit het buitenland".


2. Stress

Stress is bij veel adoptiehonden uit het buitenland een belangrijk issue. Als de moeder van je hond op straat heeft geleefd of zich in een andere onrustige situatie bevond tijdens de zwangerschap, dan is haar stress van invloed op jouw hond. De zogenaamde stressemmer van jouw hond is sneller gevuld. Jouw hond heeft mogelijk ook een stressvol verleden op straat of in een asiel gehad. Hij is vaak na een (lange), spannende reis naar Nederland gekomen in een totaal nieuwe omgeving. Ook dit leidt tot extra stress, waardoor stressreductie zeker in de eerste periode maar ook vaak daarna een belangrijk issue blijft.


In het gewenningstraject, pubertraject en groeitraject van de Zwerfhondenschool wordt aandacht besteed aan vermindering van stress met snuffelwandelingen, hersenwerk en bewuste aanraking.

Voor sommige honden levert een les met andere honden veel stress op. Daarom biedt de hondenschool naast groepslessen met maximaal vier honden, duolessen en privélessen aan. Gaan de groepslessen niet zo goed? Dan wisselen we tijdens het begeleidingstraject naar privélessen.

Ook kun je het artikel "Leeg de stressemmer!" lezen voor meer informatie.

3. Eenheid door verscheidenheid

Ik heb al genoemd dat de achtergrond van adoptiehonden uit het buitenland zeer verschillend kan zijn. Misschien is de verscheidenheid wel net zo groot als die tussen Nederlandse honden (van broodfokker, asielhond, betrouwbare fokker, enz.). Toch zijn er ook veel overeenkomsten tussen adoptiehonden uit het buitenland. In het vorige punt noemde ik stress. Bij buitenlandse honden komt bijvoorbeeld ook regelmatig/vaker angst voor mannen, angst voor smalle gangen en kleine ruimtes en moeite met spelen voor. (Deze lijst is niet volledig).


In mijn artikelen besteed ik aandacht aan specifieke zaken rond adoptiehonden uit het buitenland.


4. Voorlichting

Op Facebook en websites van stichtingen kun je prachtige foto’s en video’s vinden van schattige buitenlandse honden die met smart wachten op een baasje met een “gouden mandje”. Veel mensen smelten voor een schattig koppie, maar niet iedereen is zich ervan bewust wat het opvoeden van een adoptiehond uit het buitenland inhoudt en hoe je je hond goed opvoedt. Vaak is er ook onvoldoende kennis welke stichtingen en personen betrouwbaar zijn en gaat iemand af op één bericht met informatie en foto’s.


Gelukkig zijn er stichtingen die zeer betrouwbaar zijn, strenge procedures hebben en uitstekende voorlichting geven of deze verder willen ontwikkelen, zoals stichting CARF (Curaçao Animal Rights Foundation), partner van de Zwerfhondenschool.

In de social media besteed ik regelmatig aandacht aan voorlichting.


5. Hulp bij het zwerfhondenprobleem

Hoewel met elke succesvolle plaatsing een hond uit het buitenland wordt gered, is dit geen oplossing voor het zwerfhondenprobleem. De Zwerfhondenschool wil maatschappelijk betrokken zijn en zoekt naar manieren om bij te dragen aan vermindering van het zwerfhondenprobleem, bijvoorbeeld via castratieprogramma’s en voorlichting aan de lokale bevolking. Hoewel ik eerlijk moet toegeven dat het heel moeilijk zal zijn om het probleem werkelijk en volledig op te lossen, ben ik ervan overtuigd dat het de moeite waard is om een steentje bij te dragen.


Misverstanden

1. De Zwerfhondenschool is een hondenschool voor alle adoptiehonden uit het buitenland: van honden met een lang zwerfverleden tot honden die als pup bij een gezin in het buitenland zijn opgegroeid en daarna op straat zijn gezet of in een asiel (shelter) aldaar zijn geplaatst.


2. Zou elke hond naar een speciale hondenschool voor adoptiehonden uit het buitenland moeten gaan? Nee hoor, dat hoeft niet. Kies vooral de hondenschool uit waar jij en je hond zich prettig voelen. Waar jouw hond niet angstig is en weinig stress ervaart, waarbij jij en je hond positief worden benaderd en begrip is voor eventueel ongewenst gedrag van je hond, zowel van de instructeur als de medecursisten.


Is de Zwerfhondenschool iets voor jou?

Vond je dit verhaal inspirerend en ben je nieuwsgierig geworden? Bestudeer gerust de rest van de website en voel je vrij om te e-mailen, bellen, appen of chatten.


Samenwerking aangaan?

De Zwerfhondenschool gaat graag samenwerking aan met andere hondenprofessionals om op die manier een multidisciplinaire aanpak voor ongewenst gedrag te kunnen bieden voor cursisten en hun hond. Ook sta ik open voor samenwerking met stichtingen om de handen ineen te slaan voor goede voorlichting, succesvolle plaatsingen en een goede opvoeding, zodat de honden werkelijk een "gouden mandje" krijgen. Zij hebben het verdiend!

Dit artikel is geschreven door Michel Berendsen van de Zwerfhondenschool. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.

289 keer bekeken

06 29 50 72 17

  • Facebook Social Icon
  • Twitter

©2019 by Michel Berendsen