Zoeken

Naar de dierenarts

Bijgewerkt: 28 jul 2019

Eerlijk toegegeven: ik ga zelf niet altijd met plezier naar de tandarts. Gelukkig heb ik een vriendelijke tandarts en mondhygiëniste, die vertellen wat ze gaan doen. En toen ik de eerste keer kwam, kreeg ik een kleine rondleiding door de praktijk.

Misschien komen mijn emoties bij de tandarts wel een beetje overeen met die van een aantal honden bij de dierenarts. En de dingen die mij geruststellen, helpen ook bij de hond.


6 tips om kennis te maken met de dierenarts 1. Ga voor de eerste behandeling al een aantal keren met de hond naar de praktijk als het rustig is.


2. Laat de hond de wachtkamer snuffelend verkennen. Je hond mag (zover dat kan) de route en het tempo bepalen.

3. Neem een speeltje mee.

4. Misschien durft je hond de tweede keer al op de weegschaal te gaan staan. Dwing hem niet. Als hij zelf op de weegschaal wil, strooi dan voerbeloningen op de weegschaal als beloning.

5. Vraag een volgende keer of je onder begeleiding van een assistent(e) met je hond alvast de behandelkamer in mag als deze vrij is. Laat je hond de behandelkamer verkennen. Misschien durft hij al op de behandeltafel. Zo niet, dan is dat niet erg. Laat de behandeltafel in de laagste stand zetten en bouw het rustig op met één pootje, twee pootjes, enz. Geef hem elke keer een voerbeloning als hij de tafel met een pootje aanraakt. Je kunt dit ook thuis oefenen met een lage tafel of iets dergelijks. Zodra je hond thuis geheel op de tafel durft te staan, kun je er de cue "Op tafel" aan verbinden.


6. Oefen thuis in het aanraken van je hond. Begin zonodig met heel kleine stapjes, zoals 5 seconden een hand op zijn borst leggen. Loopt je hond (daarna) weg, dan mag je hem gerust een keer vragen om terug te komen, maar doe dit niet te vaak. Vertel je hond elke keer wat je gaan doen (dit heet "name and explain"). Als dit goed gaat, kun je langzamerhand naar de achterkant van zijn lijf gaan. Daarna ga je verder met het aanraken van de oren, poten (je kunt hem aparte cues leren om zijn pootjes op te tillen) en uiteindelijk naar het bekijken van de tanden. Dit doe je eerst allemaal op de grond en daarna op de lage tafel of iets dergelijks.


6 tips voor de behandelingen: 1. Laat je hond vlak voor het bezoek aan de dierenarts uit.


2. Vraag de dierenarts of hij de tijd wil nemen om de hond te laten ruiken aan alles wat hij gebruikt, dus ook aan bijvoorbeeld een spuitje.

3. Vraag de dierenarts om de hond te vertellen wat hij gaat doen (dit heet "name and explain").

4. Probeer alleen in noodgevallen een behandeling door te zetten als de hond het angstig vindt.

5. Een muilkorf of een kraag omdoen kan beter thuis in alle rust geoefend worden.

6. Wees er voor je hond als hij angstig is. Het is een fabel dat de angst erger wordt als hij bijvoorbeeld tegen je aan mag staan.


Dit artikel is geschreven door Michel Berendsen van de Zwerfhondenschool. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.

56 keer bekeken

06 29 50 72 17

  • Facebook Social Icon
  • Twitter

©2019 by Michel Berendsen