top of page
Zoeken

'Mijn hond trekt aan de lijn'

Bijgewerkt op: 19 apr.

Tijdens je wandelingen vooruit gesleurd worden door je hond. Dat is niet alleen irritant, maar kan ook gevaarlijke situaties en lichamelijke klachten opleveren. In dit artikel leg ik mogelijke oorzaken uit waarom je hond trekt. En voor jou wellicht het belangrijkste: wat je eraan kunt doen.


Oorzaken

Grofweg zijn er drie mogelijke oorzaken waarom je hond aan de lijn trekt (er zijn ook combinaties mogelijk):

  1. Je hond heeft niet geleerd om met een ontspannen lijn te wandelen;

  2. Je hond ervaart tijdens wandelingen stress;

  3. Je hebt je hond (onbewust) het trekken geleerd.


Je hond heeft niet geleerd om aan een ontspannen lijn te wandelen

Aan een lijn meelopen in jouw tempo is niet vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat je je hond dit leert. Op de Zwerfhondenschool leren we de hond drie manieren van samen wandelen:

  • Wandel: je hond loopt gedurende het wandelen aan één kant met een ontspannen lijn;

  • Volg: je hond loopt naast je been;

  • Vrij: je hond mag alles doen, zelfs trekken.

Het wandelen en volgen bouw je heel langzaam op, letterlijk stap voor stap. Je oefent eerst in een rustige omgeving (in huis, in de tuin) en daarna tijdens je wandelingen. Je begint dan weer opnieuw, stap voor stap. Verwacht dus niet van je hond dat hij in één of een paar keer een hele wandeling met ontspannen lijn meegaat. De eerste keren geef je na enkele stappen je hond 'Vrij'. Zo zorg je ervoor dat de wandeloefening niet 'mislukt'. In de eerste fasen wordt dus een groot beroep gedaan op je geduld. Wel is het belangrijk dat het wandelen ook in deze periode veilig is. Onderaan dit artikel vind je een compleet nieuwe techniek om niet over straat gesleurd te worden.


Nog even een paar trainingsadviezen:

  • Het is niet aan te bevelen om aan de lijn te rukken als je hond trekt. Niet voor het leerproces, maar ook niet voor de nek en hals van je hond;

  • In veel trainingen wordt aanbevolen om stil te staan als je hond trekt. Dit kan wel effect hebben, maar wordt al snel heel irritant (in ieder geval voor jou). Moet je dit meerdere malen doen, maak de oefening dan weer korter en kijk of er andere oorzaken meespelen. Als je hond angst ervaart van een prikkel en weg wil, dan is stilstaan een slecht idee. Je hond wil weg vanuit angst, maar wordt door jou belemmerd. Dat kan een heel nare ervaring voor je hond zijn.

Je hond ervaart tijdens de wandelingen stress

Tijdens een wandeling kom je allerlei prikkels tegen. Deze prikkels kunnen voor je hond leuk of minder leuk zijn. Prikkels, zoals bijvoorbeeld andere honden, een vrachtwagen of een harde knal, kunnen leiden tot negatieve emoties (bijv. angst) en stress. Je hond gaat mogelijk trekken om uit de situatie te komen of gaat juist naar een hond toe om informatie op te doen of om de hond weg te jagen. Maar wist je dat heel leuke prikkels, zoals een geurspoor of die leuke buurvrouw die je hond aandacht geeft, ook kunnen leiden tot stress? Je hond raakt super opgewonden en wil het spoor achterna of springt tegen je buurvrouw op. Naar jou luisteren is er dan vaak niet meer bij.


Als je hond net bij je is, raad ik je aan om het wandelen rustig op te bouwen. Hierover schrijf ik meer in het artikel 'Wandelen met je kersverse adoptiehond uit het buitenland'. Als je hond trekt door negatieve emoties bij prikkels, dan is het verstandig om deze voorlopig te vermijden en onder begeleiding van een individuele trainer of gedragstherapeut je hond aan deze prikkels te laten wennen en eventueel complementaire middelen ( bijv. supplementen of Bachbloesem) te geven en andere ondersteuning (bijv. een Thundershirt) te bieden. Misschien bouwt je hond gedurende de dag ook door andere dingen stress op. Dan kan het artikel 'Leeg de stressemmer' behulpzaam zijn. Bij heel leuke dingen kun je je hond leren om met steeds leukere afleiding toch met ontspannen lijn mee te blijven lopen.


Speciale materialen kunnen helpen om je hond en jezelf een zo aangenaam mogelijke wandeling te bieden. Een goed zittend Y-tuig zorgt ervoor dat het gebied rond nek en hals niet worden belast en beschadigd. Uit onderzoek is bekend dat honden die aan een lange lijn lopen (over het algemeen) minder stress ervaren dan aan een korte lijn. Let op: het is dan wel belangrijk dat je goede lijnvaardigheden beheerst. Anders is een lange lijn een gevaar voor jou en je hond.


Je hebt je hond (onbewust) het trekken geleerd

Misschien heb je de eerste weken met je hond al lekker een stuk gewandeld. En misschien was dat nog wel te veel. Als je hond op de terugweg naar huis trok om zo snel mogelijk binnen te zijn, dan kunnen deze momenten hebben bijgedragen aan het trekken. Je hond heeft geleerd dat hij door te trekken eerder thuis is, op een veilige(re) plek.


Of: misschien gebruik je een flexlijn. Er zijn allerlei redenen om een flexlijn af te raden, maar zeker bij honden die geneigd zijn om te gaan trekken. Op een flexlijn staat namelijk altijd spanning en om verder te komen moet je hond inderdaad... trekken.


Ter geruststelling: we leren onze honden heel veel onbewust aan. Gewenste dingen en ongewenste dingen. Je kunt je hond gelukkig opnieuw het wandelen met ontspannen lijn aanleren.


Leuk voor straks, maar nú dan...

Mooie adviezen en zeker belangrijk om aan te werken, maar wie weet word jij nu vooruit gesleurd door je hond en kom je in gevaarlijke situaties. Of doet je schouder al zeer. Of heb je moeite om de lijn van je hond vast te houden door lichamelijke beperkingen. Dan wil je graag nú een eerste oplossing. Grisha Stewart, een hondenexpert uit de Verenigde Staten en bekend van BAT, heeft in 2021 een geweldige nieuwe techniek ontwikkeld vanuit de klimsport. Deze techniek kan een oplossing bieden om je hond eenvoudig tot stilstand te zetten.




Dit artikel is geschreven door Michel Berendsen van de Zwerfhondenschool. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.


898 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page