top of page
Zoeken

Geen "Foei", wel begrenzen

Bijgewerkt op: 6 dec. 2021

Vijfentwintig jaar geleden – ik was toen vijftien – kreeg ik mijn eerste hond, een Yorkshire Terriër. Op de hondenschool waar ik met hem naartoe ging, werd net als op andere hondenscholen in die tijd getraind met belonen en bestraffen. De hond werd beloond met “Goed zo”, een voerbeloning, een aai of een speeltje als hij iets goed had gedaan en hij werd bestraft met een op boze toon hard uitgesproken “Nee” of “Foei” of een ruk aan de slipketting als de eigenaar vond dat hij iets fout deed of als hij een commando niet opvolgde.


Toen ik mijn ex-zwerfhond Red kreeg, wist ik dat het opvoeden met belonen én straffen anders moest. Tijdens en na zijn roerige bestaan als zwerf- en asielhond was hij kwetsbaar. Ik wil(de) hem een veilige omgeving bieden en daar hoort straf niet in thuis. Ik zal uitleggen waarom.


Waarom je geen “Foei” moet zeggen

Door te straffen met woorden als “Foei!” en “Nee!” laat je je hond schrikken. Waarschijnlijk stopt je hond met het gedrag dat jij niet wilt. Het werkt, dus dan is het toch goed? Nee, niet echt, want er kleven ook belangrijke nadelen aan verbale straf.