top of page
Zoeken

Eerste hulp bij ongewenst gedrag

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2022

Valt je hond uit naar andere honden? Gromt hij als je zijn voerbak wilt pakken? Of blaft/gromt/bijt je hond als er visite in huis komt? Dan is dit ongewenst gedrag. Niet alleen voor jou, maar ook voor de hond. Hij voelt zich hier ook onprettig bij.

Elk probleem en elke hond is anders. Toch helpen de volgende tips bij bijna elk probleem voordat je bij een kynologisch instructeur of gedragstherapeut terechtkunt.


Check of je hond geen pijn heeft

Pijn kan een belangrijke factor zijn bij ongewenst gedrag. Als je een verandering in gedrag ziet, zoals (toegenomen) agressie of angst, dan is het verstandig om een volledige check-up te laten doen bij de dierenarts (inclusief een volledig bloedonderzoek) en osteopaat. Mocht er nu niets uit het onderzoek komen, herhaal dit dan over een halfjaar en daarna jaarlijks. Soms komt de lichamelijke oorzaak pas later te voorschijn.


Uit voorzorg ga ik zelf elk halfjaar met mijn hond naar de osteopaat voor een check-up en behandeling, omdat honden meesters zijn in het verbergen van pijn. Er zijn dierenverzekeringen die (in hun aanvullende pakket) behandelingen door de osteopaat vergoeden.


Lopes Fagundes en anderen (2018) ontdekten in hun onderzoek een significante relatie tussen geluidgevoeligheid voor bijvoorbeeld vuurwerk, onweer, geweerschoten, auto's en motoren en pijn (Lopes Fagundes, Hewison, McPeake, Zulch & Mills, 2018).


Voorkom dat het nog een keer gebeurt

Probeer te voorkomen dat de hond nog een keer het ongewenste gedrag laat zien. Als je hond uitvalt naar een andere hond (meestal vanuit angst), dan zal de eigenaar met die andere hond vast doorlopen, mogelijk nog iets harder. Jouw hond heeft dan geleerd dat zijn gedrag succes heeft. De hond heeft het idee dat zijn uitvalgedrag ertoe leidt dat de andere hond weggaat. Probeer daarom andere honden te vermijden. Keer om als er een andere hond aankomt en ga op rustige momenten en rustige plekken wandelen.


Bij de voerbak geldt hetzelfde. Gromt de hond omdat jij zijn eten wilt pakken, dan laat je de voerbak mogelijk van schrik staan. Het grommen heeft succes. Zet je door, dan wordt het ongewenste gedrag mogelijk nog erger. Je hond is bang om zijn voer te verliezen en dat gebeurt dan ook. Hij heeft een reden om bang te zijn.


Blaft/gromt/bijt je hond als er visite komt? Dan voelt hij zich waarschijnlijk onveilig. Geef je hond een eigen, rustige plek met bijvoorbeeld een bench en/of hekjes.


Stel veiligheid voorop

Denk altijd aan de veiligheid van jezelf en anderen en voorkom dat je hond bijt. Ook al ben je niet bang om gebeten te worden, een beet is voor jou én je hond een vervelende ervaring. Bijt je hond een andere hond, dan hebben twee honden en de eigenaren een vervelende ervaring. Wat doet de andere hond terug als hij gebeten wordt? Wie vergoedt de dierenartskosten en welke stempel krijgt jouw hond?


Verlaag de stress

Kun je dan beter blijven staan als je hond uitvalt? Nee, dat ook niet. Zijn figuurlijke stressemmer loopt dan over en staat leren omgaan met de situatie in de weg. Een heftige of langdurige onprettige situatie kan leiden tot een traumatische ervaring.


Bij elk gedragsprobleem is het van belang om ervoor te zorgen dat de stressemmer van je hond zo leeg mogelijk raakt en blijft. De volgende tips helpen hierbij.


1. Een volwassen hond heeft ongeveer 15 tot 18 uur slaap en rust nodig. Heeft je hond een dag achter de rug met veel stress, laat hem de dag daarna nog meer rusten.


2. Laat hem twee keer per dag hersenwerk doen door hem bijvoorbeeld een snuffelmat te geven.


3. Laat hem niet te lang uit. Eén keer een uur en daarnaast twee/drie keer een kwartier is een redelijke richtlijn. Dit is natuurlijk per hond verschillend.


4. Doe je met de hond aan behendigheid, canicross, flyball of andere sporten waar veel actie bij komt kijken? Stop hier dan (tijdelijk) mee. Ook al vindt je hond dit hartstikke leuk, ook positieve stress vult de stressemmer.


Meer informatie over stress vind je in het artikel "Leeg de stressemmer!".


Straf niet

Als je hond ongewenst gedrag laat zien, ben je mogelijk geneigd om te straffen (met woorden). Misschien stopt je hond op dat moment van de schrik, maar tegelijkertijd loop je het risico dat zijn gedrag erger wordt. Je hond krijgt ten eerste nog meer stress. En als je hond bijvoorbeeld uitvalt naar andere honden omdat hij angstig is, dan wordt het zien van een andere hond voor hem ook nog eens een voorspeller dat hij van jou straf krijgt. Een reden om nog angstiger te zijn en dus nog vaker en heftiger uit te vallen. Besef dat veel ongewenst gedrag voortkomt uit angst.


Zoek hulp

Deze tips bieden eerste hulp bij ongewenst gedrag, maar zijn niet de oplossing. Voortdurend andere honden vermijden is waarschijnlijk onmogelijk en lost de kern van het probleem, de emotie die onder het gedrag zit, niet op. In Eerste hulp bij je hond denk ik in een videogesprek een kwartier met je mee over het probleem. Ik geef eerste tips en we kijken vrijblijvend of en welk traject gepast is.


Referenties

Lopes Fagundes, A., Hewison, L., McPeake, K.J., Zulch, H. en Mills, D.S. (2018). Noise Sentivities in Dogs: An Exploration of Signs in Dogs with and without Musculoskeletal Pain Using Qualitative Content Analysis. Frontiers in Veterinary Science 5. DOI=10.3389/fvets.02-18.00017


Dit artikel is geschreven door Michel Berendsen van de Zwerfhondenschool. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.

875 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page