top of page
Zoeken

Eerste hulp bij ongewenst gedrag

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2022

Valt je hond uit naar andere honden? Gromt hij als je zijn voerbak wilt pakken? Of blaft/gromt/bijt je hond als er visite in huis komt? Dan is dit ongewenst gedrag. Niet alleen voor jou, maar ook voor de hond. Hij voelt zich hier ook onprettig bij.

Elk probleem en elke hond is anders. Toch helpen de volgende tips bij bijna elk probleem voordat je bij een kynologisch instructeur of gedragstherapeut terechtkunt.


Check of je hond geen pijn heeft

Pijn kan een belangrijke factor zijn bij ongewenst gedrag. Als je een verandering in gedrag ziet, zoals (toegenomen) agressie of angst, dan is het verstandig om een volledige check-up te laten doen bij de dierenarts (inclusief een volledig bloedonderzoek) en osteopaat. Mocht er nu niets uit het onderzoek komen, herhaal dit dan over een halfjaar en daarna jaarlijks. Soms komt de lichamelijke oorzaak pas later te voorschijn.


Uit voorzorg ga ik zelf elk halfjaar met mijn hond naar de osteopaat voor een check-up en behandeling, omdat honden meesters zijn in het verbergen van pijn. Er zijn dierenverzekeringen die (in hun aanvullende pakket) behandelingen door de osteopaat vergoeden.