top of page
Zoeken

De onzin van de 3-3-3-regel

Wellicht ben je het al eens op social media tegengekomen: de 3-3-3-regel. De regel geeft aan dat een geadopteerde hond 3 dagen nodig heeft om te kunnen ontspannen, 3 weken om te wennen aan de nieuwe routines en 3 maanden om zich thuis te kunnen voelen.


Natuurlijk begrijp ik het doel van deze regel wel, namelijk mensen ervan bewust maken dat een geadopteerde hond tijd nodig heeft. Maar het misleidende is dat deze 3-3-3-regel zou aangeven hoe lang dat dan is. Maar 3-3-3 is geen gemiddelde, het is niks. Ik heb nog geen enkele hond gezien die hier dan ook maar zo ongeveer aan voldeed. Ook wetenschappelijk gezien heb ik nog geen bewijs hiervoor gezien.


Het verleden

Zegt het verleden iets over de tijd die een hond nodig heeft om te wennen en zich thuis te voelen? Ja, over het algemeen wel. Een hond die in het verleden in een rustig gezin heeft geleefd, heeft een kleinere 'rugzak' die vaak sneller (bijna) leeg is dan een hond die is mishandeld of aan de ketting heeft geleefd. Maar elke hond verwerkt zijn verleden op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Dat is onder andere bepaald door genen, karakter, de leefomgeving en de begeleiding.


Neem bijvoorbeeld Timo. Timo is als pup gered toen hij aan een touw is opgehangen in een boom. Toen Timo in Nederland kwam, heeft hij zich in een razend tempo hersteld en aangepast.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bodhi, die veel meer tijd nodig heeft om zijn angsten kwijt te raken en te overwinnen. Via een steunmaatje (nota bene de moeder van Timo) gaat hij met sprongen vooruit.

En van Shosha weten we bijna niets over het verleden. Zij heeft vier maanden bijna alleen maar in de bench geleefd, omdat ze alleen 's ochtends heel vroeg en 's avonds laat eruit en naar buiten durfde. Toch maakt zij met haar eigenaren in het coachingstraject nu sprongen voorwaarts, omdat we steeds kijken naar wat ze nodig heeft en waar ze verder mee kan worden geholpen.


Bij de Zwerfhondenschool kom ik alles tegen. Van honden zonder ook maar één probleem tot honden met veel problemen. Weg met deze standaardregel en weg met de stigma's.


Geen 3-3-3, maar wat dan wel?

Het zal duidelijk zijn. Elke hond is anders. De 3-3-3-regel schept onjuiste verwachtingen en is een regel die nooit klopt. Het ontneemt onterecht de verantwoordelijkheid om te kijken naar wat jouw hond nodig heeft.


In plaats van 3-3-3 zul je er dus achter moeten komen hoe lang jouw hond vanuit zijn verleden, de reis en de totaal nieuwe omgeving nodig heeft om fysiek stabiel en in balans te komen en zich veilig te voelen. Hierover schrijf ik in het artikel Een kersverse adoptiehond in huis? Neem een maand vrij. (Ja klopt inderdaad, een maand... of langer ;-).


Weten wat je hond nodig heeft. Dat vergt kennis en vaardigheden. Kennis over lichaamstaal, over stress, geduld en experimenteren. Veel eigenaren gaan meer met hun hond doen als ze merken dat hun hond vaak onrustig is. Vaak is het echter zo dat de onrust voortkomt uit stress, te weinig herstel, te weinig slaap. Meer slapen is dan juist het devies! Of je hebt een hond gekregen en wilt dolgraag met hem wandelen. Vaak wordt er dan langer gewandeld dan goed voor hem is. Lees hiervoor het artikel Wandelen met je kersverse adoptiehond uit het buitenland. Door kennis en door te experimenteren met bijvoorbeeld meer slaap versus meer beweging kom je erachter wat goed is voor jouw hond.


Doe kennis en vaardigheden op!

Het begeleiden van je nieuwe hond is een uitdaging. Daarom heb ik de challenge De eerste 100 dagen met je buitenlandse hond ontwikkeld. Hiermee ontwikkel je de kennis en vaardigheden om je hond in zijn tempo te begeleiden. Veel nieuwe eigenaren zijn heel enthousiast over deze uitgebreide challenge. Dat komt omdat je in 100 dagen heel veel informatie krijgt waar je op dat moment behoefte aan hebt. Hoe mooi is het om thuis met professionele begeleiding de juiste stappen te zetten! Lees de info en start op je eigen moment!Dit artikel is geschreven door Michel Berendsen van de Zwerfhondenschool. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.


#buitenlandsehond #zwerfhond #adoptiehond #honduithetbuitenland #pup #puppy #pupuithetbuitenland #puppyuithetbuitenland #333regel #wennen #gewenning #veiligheid #veilig #balans


1.597 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page