top of page
Zoeken

Buitenlandse ziekten, let op de subtiele signalen!

Bijgewerkt op: 9 meiDit is Red:

  • 4 jaar

  • Uit Roemenië

  • Actieve hond

  • Hobby's: wandelen, op stenen en boomstammen klauteren, rennen, graven.


Subtiele verandering

In september 2021 merkten we echter een verandering in zijn gedrag. Heel langzaamaan werd hij minder actief. In het begin was het nauwelijks merkbaar. Hij sliep iets meer en rende iets minder. Als hij een stukje had gerend, ging hij liggen.


Steeds ietsje erger

Onze aandacht was getrokken en we hielden het in de gaten. Red werd niet fitter, eerder vermoeider en zijn sprankelende uitstraling verdween beetje bij beetje. Ook viel op dat hij warmer bij de liezen was, maar bij de temperatuurmeting was hooguit een klein beetje verhoging te zien. En ik dacht iets aan zijn loopbeweging te zien. Hij liep iets strammer. We dachten eerst dat hij zich even niet zo lekker voelde en dat het wel over zou gaan. Maar toch, de vermoeidheid en warme plekken bij de liezen bleven en langzamerhand begon ik te denken aan Leishmania, Ehrlichia of Addison (hij begon ook meer te hijgen). Het vervelende is dat de symptomen van deze ziekten vaak nogal vaag zijn en dicht bij elkaar liggen.


Bloedonderzoek

Op een gegeven moment hakten we de knoop door. Ondanks de vage, niet ernstige klachten lieten we de dierenarts een bloedonderzoek doen. Het bloedonderzoek (dat Red bij de fear free dierenarts verrassend goed doorstond), wees uit dat Red Ehrlichia had. Voor de Ehrlichia zijn we direct begonnen met Doxycycline, de meest gebruikte antibiotica voor Ehrlichia.


Het was ongelooflijk hoe snel Red opknapte. Binnen vier uur na de eerste dosis Doxycycline rende hij weer als voorheen en zagen we hoe Ehrlichia heel geleidelijk greep op hem had gekregen. Ook waren we ons er bewust van dat we nog meer op subtiele signalen moesten gaan letten. Bij Ehrlichia staan vaak symptomen als benauwdheid, vergrote lymfeknopen, bloedneuzen, braken, minder eetlust, afvallen, bloed bij de urine, bleke slijmvliezen, enz. Niets van dat alles was bij Red het geval. Alleen vermoeidheid en mogelijk temperatuurverhoging.


Terugkeer

In juli 2022 keerde opnieuw de vermoeidheid bij Red terug. Zijn levenslustige uitstraling veranderde weer een beetje en dit was voor ons direct een signaal dat de Ehrlichia weer de kop op was gestoken. In overleg met de dierenarts zijn we weer gestart met de doxycycline en we zijn nog steeds verbaasd dat we na twee uur Red weer vol levenslust zagen rennen!


Wat is Ehrlichia?

Ehrlichia is een ziekte die wordt veroorzaakt door micro-organismen in de witte bloedcellen. Het wordt overgedragen via teken in zuidelijke landen als Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Griekenland.


Als je hond Ehrlichia heeft opgelopen, kan hij er pas jaren later last van krijgen, zoals Red. Bij de chronische variant kan Ehrlichia dus net als bij Red terugkeren.


Andere buitenlandse ziekten

Andere veel voorkomende buitenlandse ziekten zijn Leishmania en Babesiose.


Mogelijke symptomen van Leishmania (overgebracht door de zandvlieg) zijn: gewichtsverlies ondanks goed eten, bewegingsproblemen, koorts, bleke slijmvliezen, vergrote lymfeklieren, droge huid met schilfers en wondjes, kale plekken rond de oren en neus, symmetrische kaalheid op lichaam zoals hoofd, roze ooglidranden, korsten en kloven aan de neus of voetzooltjes, zweren, droge neus, rode geïrriteerde huid, blauwe plekken, neusbloedingen, chronische oogontstekingen, diarree, afwijkingen aan de nagels (groeien snel en/of zijn erg hard).


Mogelijke symptomen van Babesiose (overgebracht door teek): slechte of afwezige eetlust, geelzucht, braken, rood geleurde urine, bloedarmoede, shock, nierfalen, hersenverschijnselen, maag-darmklachten, matige sloomheid, terugkerende koorts, bloedarmoede, spierontstekingen, gewrichtsontstekingen. Honden kunnen aan Babesiose overlijden.


Mijn adviezen

De symptomen van buitenlandse ziekten zijn soms heel duidelijk, maar buitenlandse ziekten kunnen ook sluipmoordenaars zijn. Mijn adviezen:

  • Let op kleine, 'vage' veranderingen bij je hond;

  • Trek aan de bel bij de dierenarts, ook al lijkt het overdreven;

  • Let op de uitstraling en gemoedstoestand van je hond. Is deze veranderd, ga dan op zoek naar de oorzaak;

  • Laat je hond, als het even kan, als hij een half jaar tot een jaar bij je is, testen op buitenlandse ziekten (reisprofiel) en later ook bij elke kleine verdenking.

Dit artikel is geschreven door Michel Berendsen van de Zwerfhondenschool. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.


#buitenlandsehond #zwerfhond #adoptiehond #honduithetbuitenland #buitenlandseziekten #Leishmania #Ehrlichia #Babesiose #zandvlieg #teek #warmelanden #middellandsezee252 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page