Zoeken

Angst voor mannen

Hoewel er geen cijfers uit onderzoek zijn, lijkt angst voor mannen bij adoptiehonden uit het buitenland vaker voor te komen dan bij honden met een andere achtergrond. Er wordt bij een zwerfhond vaak al snel gedacht dat hij een of meer nare ervaringen met mannen heeft gehad in de periode dat hij op straat zwierf. Dat kan, maar hoeft niet. Een andere mogelijkheid is dat de hond door zijn buitenlandse verleden niet goed is gesocialiseerd met bepaalde mensen of dat hij bij de nieuwe eigenaar een nare ervaring met een man heeft opgedaan, die niet als zodanig is herkend. Sommige eigenaren willen graag met de beste bedoelingen zo snel mogelijk zo veel mogelijk met de hond gaan doen. Dat kan hem in situaties brengen waarin hij wel angstig is, maar dit voor de eigenaar niet zo duidelijk laat zien, omdat hij niet blaft, gromt, snapt of bijt. Een aai op zijn kop van een grote man die over hem heen buigt, kan voldoende zijn voor een nare ervaring. De hond laat dit vaak aan zijn lichaamstaal zien door zijn lage, naar achter gerichte houding, naar achter gerichte oren, oogwit en/of een omlaag gerichte staart, die soms zelfs tussen de poten zit.

Soms is er geen aanwijsbare reden waarom de hond bang voor mannen is. Honden zijn vaker bang voor mannen dan voor vrouwen. Komt het door de zwaardere stem, de geur, de wijze waarop mannen honden benaderen? We weten het niet.


Wat kun je doen als je wandelt

1. Je hond is vaak niet bang voor alle mannen. Misschien is hij vooral bang voor mannen met een paraplu of stok, mannen in uniform of gezette mannen. Het kan zijn dat je hond eerst voor bepaalde mannen bang was en nu op meer of (bijna) alle mannen reageert. Het is goed om te weten op welke mannen hij reageert of bij welke mannen het begon.


2. Op welke plekken reageert je hond op mannen? Overal of zijn er specifieke plekken? Probeer dit zo goed mogelijk in kaart te brengen.


3. Als er specifieke plekken zijn waar je hond op mannen reageert, probeer deze dan te vermijden.


4. Houd afstand tot de mannen waarop je hond reageert. Dit is niet altijd door te blaffen, grommen, snappen of bijten. Let op de lichaamstaal, zoals hierboven is beschreven. Hangt de staart niet naar beneden (tussen de poten), maar staat deze omhoog met een “stijve”, kort uitslaande, snelle kwispel, dan duidt dit ook op angst. Als je hond op bijna alle mannen reageert, kun je overwegen om een geel lintje aan het tuig, de halsband of de riem van de hond te doen. Dit gele lintje geeft aan dat je graag wilt dat mensen afstand houden tot je hond. Omdat (lang) niet iedereen de betekenis weet, is het belangrijk dat je ook zelf mannen erop attendeert om niet op je hond af te lopen als ze dat willen doen. Er zijn ook webshops waar je bijvoorbeeld gele waarschuwingssleeves kunt kopen. 5. In onvermijdelijke situaties kun je je hond proberen af te leiden met voerbeloningen. Kun je ze op de grond strooien, dan is dit het beste, omdat je hond door het snuffelen en de focus op de grond iets relaxter kan worden. Afleiden is echter geen oplossing. Je hond leert namelijk niet met de prikkels - waarvoor hij bang is - om te gaan.


6. Stap 3, 4 en 5 zijn gericht op het voorkomen van situaties waarin je hond bang voor mannen is. Dit is natuurlijk niet het einddoel. Via training kun je je hond langzamerhand leren om met prikkels (mannen) te leren omgaan. De Zwerfhondenschool biedt zulke trainingen aan.


Wat kun je doen met mannen in huis

Als je hond bang is voor mannen kan een man in huis een grote aantasting van zijn veiligheid zijn. Probeer de eerste maand geen mannelijke visite uit te nodigen. Geef je hond een eigen, veilige, rustige plek. Je kunt denken aan een bench en/of hekjes. Het is niet verstandig om de man naar de hond te laten gaan of de hond door de man te laten lokken met voer. Zelfs als je hond “vrijwillig” naar de man lijkt te gaan, kan het zijn dat je hond tóch angstig is.


Als de situatie niet beter wordt, schakel dan een gedragstherapeut in. Als de hond bang is voor mannelijke huisgenoten, dan is het verstandig om direct een gedragstherapeut in te schakelen.


Dit artikel is geschreven door Michel Berendsen van de Zwerfhondenschool. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.

251 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven