Zoeken

Als spelen met je hond niet vanzelf gaat

Bijgewerkt: 26 jul 2019

Spelen met je hond kan niet alleen leuk, maar ook leerzaam zijn. Het versterkt de band met je hond. Je kunt spel gebruiken als beloning bij training. Uit onderzoek blijkt dat spelen met je hond tot betere gehoorzaamheid bij basisoefeningen kan leiden (Arhant et al., 2010; Rooney & Bradshaw, 2003).


Maar spelen met mensen is niet voor alle honden even vanzelfsprekend. Protopopova en anderen (2016) deden onderzoek naar het spelen met asielhonden. De asielhonden gingen vooral spelen als potentiële eigenaren met het favoriete speeltje van de hond buiten het asiel gingen spelen.


Hoe zit dit bij een adoptiehond uit het buitenland? Een zwerfhond kent geen speeltjes. In een buitenlands asiel krijgen honden hooguit oude schoenen en slippers om mee te spelen. En vergeet niet dat het contact met mensen mogelijk gering is geweest of nare ervaringen heeft opgeleverd.


Voordat ik verder ga: elke hond is anders, elk verleden is anders. Het kan natuurlijk ook dat je hond veel positieve ervaringen met mensen heeft opgedaan of ondanks zijn geschiedenis heel snel met je speelt. In dit artikel behandel ik wat je kunt doen en proberen als dat niet zo is zonder de dierenwinkel leeg te kopen met speeltjes die hij vervolgens links laat liggen.


Wanneer is je hond toe aan spelen?

Spelen met je hond gaat om sociale interactie. Volgens de hiërarchie van dieren van Mills en anderen (2013) kan je hond sociaal gedrag gaan vertonen als hij fysieke stabiliteit en balans ervaart als hij zich veilig voelt. In het artikel “Een kersverse adoptiehond in huis? Neem een maand vrij!” beschrijf ik dat deze twee behoeften bij je hond behoorlijk kunnen zijn aangetast als hij bij jou in huis komt. Spel kan het ijs breken, maar let op: je hond kan jouw goede bedoelingen om met hem te spelen als een bedreiging beschouwen. Heb geduld. Spel moet voor jou en je hond leuk zijn.


Is je hond toe aan spel, dan kun je de volgende spelletjes proberen.


Trekspelletjes

Trekspelletjes kunnen heel leuk zijn. Voordat je een lang speeltouw in de dierenwinkel koopt, kun je een lange sok gebruiken met een tennisbal erin. Tip: leg voortaan wel alle andere sokken buiten bereik van je hond. Een lange sok of speeltouw heeft als voordeel dat je minder hoeft te bukken en de kans minder groot is dat je hond per ongeluk in je hand bijt. Let bij een speeltouw op dat de draden niet los gaan zitten en door je hond opgegeten worden.


Sleep de sok of het touw rustig heen en weer over de grond weg van je hond. Dit stimuleert zijn jachtgedrag. Als je hond zijn "prooi" heeft gevangen kun je overgaan tot het trekspelletje. In tegenstelling tot oude theorieën mag je je hond rustig laten “winnen”, zelf even met de sok of het touw laten spelen, etc. Graag zelfs.


Zoekspelletjes

Honden houden van snuffelen en snuffelen ontstresst. Je kunt je hond laten zoeken naar voerbeloningen en zijn favoriete speeltjes. Bouw het langzaam op door de voerbeloningen eerst zichtbaar neer te leggen en daarna pas echt te verstoppen. Heeft je hond een speeltje gevonden, ga er dan mee spelen om hem te belonen voor het vinden.


Renspelletjes

Samen rennen naar een bepaalde plek en achter elkaar aanrennen als een soort tikkertje kan heel leuk zijn. Toch zitten hier ook nadelen aan. Achter je hond aanzitten kan door je hond bedreigend worden ervaren en renspelletjes kunnen tot veel (positieve) stress leiden. Ook door positieve stress kan de zogenaamde stressemmer snel overlopen, iets waar adoptiehonden uit het buitenland toch al vaker gevoelig voor zijn, al helemaal in de eerste periode bij jou, wanneer de stressemmer door alle veranderingen en nieuwe prikkels bijna steeds vol zit. Het gevolg van een overlopende stressemmer is dat je hond overprikkeld raakt en allerlei ongewenst gedrag kan vertonen (zoals happen, in de kuiten bijten, lange tijd druk zijn). Het is dus verstandig om de eerste maanden voorzichtig om te gaan met renspelletjes.


Algemene tips

1. Niet appen tijdens het spelen Spelen met je hond kan erg leuk zijn, maar wees er dan ook 100% voor je hond. Niet appen of tussendoor iets anders doen. Dat maakt het eigenlijk ook alweer minder leuk, omdat je in je hoofd ook met andere dingen bezig bent en je hond ook merkt dat je er niet volledig voor hem bent, wat tot frustratie of onderbreking van het spel kan leiden. Ga samen in het spel op en wees er zeker van dat jouw hond het spel ook echt leuk vindt. Het spelen is voor je hond vrijwillig en geen “moeten”.


2. Stop met spelen als je hond je per ongeluk in je hand bijt als hij het speeltje wil pakken. Probeer dit de volgende keer te voorkomen door het speeltje langer te maken.


3. In het rijtje van spelletjes heb ik bewust geen aandacht besteed aan het apporteren, omdat dit erg belastend voor het lichaam kan zijn en ook veel (positieve) stress kan opleveren.


4. Leg een aantal speeltjes na het spel weer weg. Als je een speeltje continu bij je hond laat liggen, wordt het minder interessant. Dit hoeft niet met alle speeltjes. Mijn eigen hond Red is bijvoorbeeld gek op zijn elandje, een knuffeltje zonder vulling. Als hij ergens gaat liggen, legt hij zijn elandje graag naast zich.


5. Wil je een speeltje voor je hond kopen, ga dan samen naar de dierenwinkel. Kijk waar je hond op reageert en laat hem kiezen tussen twee speeltjes.


6. "Zien spelen doet spelen". Heb je een tweede hond die spelen leuk vindt? Laat je hond kijken naar het spel tussen de andere hond en jou. Door te observeren leert hij hoe het spelen in zijn werk kan gaan.

Referenties

Arhant, C., Bubna-Littitz, H., Bartels, A., Futschik, A. en Troxler, J. (2010). Behaviour of smaller and larger dogs: Effects of training methods, inconsistency of owner behaviour and level of engagement in activities with the dog. Applied Animal Behaviour Science 123, 131–142.


Mills, D., Dube, M. en Zulch, H. (2013). Stress and Pheromonatherapy in Small Animal Clinical Behaviour. New Jersey: Wiley-Blackwell.


Protopopova, A., Brandifino, M. en Wynne, C. (2016). Preference assessments and structured potential adopter-dog interactions increase adoptions. Applied Animal Behaviour Science, 176, 87-95.


Rooney, N.J. & Bradshaw, J.W.S. (2003). Link between play and dominance and attachment dimensions of dog-human relationship. Journal of Applied Animal Welfare Science 6(2), 67-94.


Dit artikel is geschreven door Michel Berendsen van de Zwerfhondenschool. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.

173 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven