2 minuten

1. Het leven van buitenlandse honden

Bijgewerkt: apr 16

In dit hoofdstuk:
  • lees je over de verschillende achtergronden van buitenlandse honden;

  • ontdek je waarom een broodfokhond tot veel problemen kan leiden;

  • leer je hoe je broodfokkers kunt herkennen;

  • bekijk je verschillende typen buitenlandse honden over de wereld.

Inleiding

In dit boek definiëren we een straathond als een hond die vaak of alleen maar buiten leeft en geen huis of tuin als vaste verblijfplaats heeft.

 

In Nederland zijn er gelukkig geen straathonden. In het buitenland wel. En daarvoor hoef je niet eens zo ver te reizen. Tijdens een vakantie naar bijvoorbeeld Lesbos, de Balkan of Turkije loop je grote kans om straathonden tegen te komen.

 

Honden die vanuit het buitenland naar Nederland komen, worden vaak adoptiehonden uit het buitenland, buitenlandse honden of rescuehonden genoemd.  

 

Jij leest mogelijk dit e-book omdat je een buitenlandse hond hebt geadopteerd of omdat je dit van plan bent. In beide gevallen is het goed om je te verdiepen in het buitenlandse verleden.

 

Veel buitenlandse honden die naar Nederland komen hebben een verleden als straathond, maar er zijn ook honden die in huis leefden, als werkhond dienden of in het asiel hebben geleefd. En dan zijn er ook nog broodfokhonden: honden die onder zeer erbarmelijke omstandigheden worden gefokt met als doel om grof geld te verdienen. 

Wist je dat...

Er zijn verschillende manieren om buitenlandse honden op hun verleden te categoriseren. In dit boek maken we de volgende indeling:

●      huishond

●      werkhond

●      straathond

●      asielhond

●      broodfokhond

In de volgende paragrafen vind je bij elke categorie buitenlandse hond een blokje met de titel ‘Waar je rekening mee kunt houden’. Hierin geven we beschrijvingen die vaak bij die categorie voorkomen. Houd er rekening mee dat elke hond anders is en niet elke beschrijving op elke hond van toepassing zal zijn.

Naast de categorisering op basis van verleden geven we in dit boek ook een overzicht van typen buitenlandse honden. Bij elk type hond staan algemene kenmerken op basis van ervaringen en literatuur. Binnen een type is elke hond anders en kunnen bepaalde kenmerken in meer of mindere mate gelden.

Referenties

[1] Gompper, M. E. (Ed.). (2013). Free-Ranging Dogs and Wildlife Conservation. Oxford University Press, USA.

[2] Lescureux, N., & Linnell, J. D.C. (2014). Warring brothers: The complex interactions between wolves (Canis lupus) and dogs (Canis familiaris) in a conservation context. Biological Conservation, 171, 232-245. 10.1016/j.biocon.2014.01.032

[3] Hughes, J., & Macdonald, D. W. (2013, Januari). A review of the interactions between free-roaming domestic dogs and wildlife. Biological Conservation, 341-351. https://doi.org/10.1016/j.biocon.2012.07.005 

[4] Betere controle op hondenhandel om illegale praktijken te voorkomen. (2021, September 15). Rijksoverheid. Retrieved January 3, 2023, from https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/09/15/betere-controle-op-hondenhandel-om-illegale-praktijken-te-voorkomen

Copyright 2024


 
Tekst: Michel Berendsen

Illustraties: Benjamin Koops

Eindredactie: Liselore van der Zweth

Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, geluidsband, elektronisch of op welke wijze dan ook zonder schriftelijke toestemming van de makers.

39
0